Pizza po turecku
1. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Do miseczki wsypać mąkę i szczyptę soli. Dodać roztarte drożdże oraz około 350 ml ciepłej wody. Zagnieść gładkie ciasto. Odstawić je pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 45 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
2. Umyć dwa pomidory i obrać wszystkie białe cebule. Warzywa pokroić w kosteczkę. Papryczki tureckie umyć, oczyścić, posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Natkę pietruszki posiekać. Jagnięcinę zemleć, wymieszać ze wszystkimi przygotowanymi wcześniej warzywami i natką. Dodać oliwę, pastę paprykową i koncentrat pomidorowy. Mięsną masę przyprawić tymiankiem, kuminem, płatkami chili, słodką papryką, solą i pieprzem.
3. Pozostałe pomidory i ogórek umyć. Czerwone cebule obrać. Warzywa pokroić w bardzo cienkie plasterki. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Podzielić na 10-12 porcji. Każdą rozwałkować na placek o śr. 20 cm. 4 Placki ułożyć na blachach przykrytych pergaminem. Posmarować je mięsną masą. Kolejno wstawiać do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec po 10 minut. Obłożyć plasterkami warzyw. Podawać np. z sosem jogurtowym.