Pizza z anchois
Pizza- jaką najbardziej lubimy? Oczywiście taką z dużą ilością dodatków i za niewygórowaną cenę. Dlatego eksperymentujmy, kładźmy na niej przeróżne składniki, na które mamy akurat ochotę. Będzie pysznie!
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuść w pół szklanki ciepłej wody. Do miski przesiej mąkę, dodaj rozpuszczone drożdże i szczyptę soli. Wymieszaj. Dolej jeszcze pół szklanki letniej wody i wyrób gładkie ciasto. Odstaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed wyłożeniem na blachę, zagnieć je jeszcze raz. Formę o średnicy 30 cm wysmaruj oliwą i wyłóż ją ciastem.
2. Pastę pomidorową wymieszaj z filecikami anchois, rozgniecionym czosnkiem i szczyptą oregano. Posmaruj nią wierzch i rozłóż na nim plasterki szynki.
3. Mozzarellę i pomidory pokrój w plasterki i rozłóż na pizzy. Posyp bazylią i oregano. Dopraw solą i pieprzem. Skrop oliwą i piecz w temp. 180°C przez 20 minut.
Zobacz także: