Pizza z bekonem i figami
Składniki
- 500 g mąki
- sól
- pieprz
- 21 g drożdży
- szczypta cukru
- 3 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka (850 ml) pomidorów
- suszona bazylia
- suszone oregano
- 2 kulki (po 125 g) mozzarelli
- 10 plasterków bekonu
- kilka pokrojonych fig
- mąka do oprószenia stolnicy
Drożdże i cukier rozpuść w 250 ml ciepłej wody. Odstaw na około 30 minut. Mąkę przesiej do miseczki. Dodaj pół łyżeczki soli oraz drożdże. Zagniataj ciasto przez 7-10 minut. Pod koniec zagniatania wlej 2 łyżki oliwy. Miseczkę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
Czosnek i cebulę obierz, posiekaj. W garnku rozgrzej pozostałą łyżkę oliwy. Zeszklij na niej cebulę i czosnek. Dodaj pomidory z puszki. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień, duś przez 30-40 minut. Pod koniec przypraw sos do smaku solą, pieprzem oraz suszoną bazylią i oregano.
Mozzarellę osącz z zalewy, pokrój w plasterki. Plastry bekonu przekrój na pół. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć i podziel na 4 równe porcje. Każdą rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na placek o śr. ok. 22 cm. Placki ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Posmaruj je sosem pomidorowym. Przykryj bekonem i plasterkami mozzarelli. Pizze wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 225°C. Piecz przez 13 minut. Figi pokrój na cząstki. Obłóż nimi gotowe pizze.
Zobacz także: