Reklama

Pizza z dyniowym hummusem

Udekoruj pizzę listkami szpianaku baby.

Składniki

  • opakowanie świeżego ciasta do pizzy
  • 700 g świeżej dyni
  • puszka ciecierzycy
  • 100 g pomidorów cherry
  • 50 g szpinaku baby
  • 150 g sera feta
  • duży ząbek czosnku
  • pieprz i sól do smaku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • papryczka chili
  • łyżeczka suszonego oregano

Przygotowanie:

Dynię kroimy na drobne kawałki i gotujemy w osolonej wodzie 15-20 minut. Ciecierzycę odcedzamy na sitku z zalewy. Ugotowaną dynię również odcedzamy, a następnie przekładamy do miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ciecierzycę, sok z cytryny, pokrojoną drobno papryczkę chili i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną suszonego oregano, mieszamy.

Ciasto do pizzy rozwijamy na blasze i smarujemy dyniowym hummusem. Układamy przekrojone na pół pomidory, posypujemy pokruszoną fetą i szpinakiem. Całość oprószamy suszonym oregano. Pieczemy 15-20 minut w 220ºC, aż boki ciasta będą miały jasnozłoty kolor.

Reklama

Pizzę wyjmujemy z piekarnika, kroimy na porcje i podajemy z sosem, np. czosnkowym.

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy