Pizza z klopsikami

Składniki
na ciasto
- 30 dag mąki
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
- łyżeczka cukru
- 30 g świeżych drożdży
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- 20 dag sera mozzarella
na klopsy
- 1/2 kg mielonego mięsa drobiowego
- 2 ząbki czosnku
- kajzerka
- cebula
- jajko
- 2 łyżki musztardy
- olej
na sos
- 1,5 szklanki bulionu
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 pomidory
- sól i pieprz
- papryka
W kubku wymieszaj cukier z wodą oraz drożdżami. Odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce, aż zaczyn urośnie. Połącz go z mąką, dodaj sól i oliwę. Wyrób gładkie ciasto o elastycznej konsystencji. Przełóż je do obsypanej mąką miski, przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Uformuj placek.
Zrób klopsiki: kajzerkę namocz i odciśnij. Cebulę posiekaj. Połącz mięso, bułkę, jajko,musztardę, cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw, uformuj klopsiki i obsmaż.
Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj obrane, pokrojone pomidory i smaż 2 minuty. Wlej bulion i przypraw solą, pieprzem i papryką. Wrzuć klopsiki i chwilę podduś. Wyłóż je razem z sosem na placek i piecz 15 minut w temp. 180ºC.