Pizza z klopsikami
W kubku wymieszaj cukier z wodą oraz drożdżami. Odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce, aż zaczyn urośnie. Połącz go z mąką, dodaj sól i oliwę. Wyrób gładkie ciasto o elastycznej konsystencji. Przełóż je do obsypanej mąką miski, przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Uformuj placek.
Zrób klopsiki: kajzerkę namocz i odciśnij. Cebulę posiekaj. Połącz mięso, bułkę, jajko,musztardę, cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw, uformuj klopsiki i obsmaż.
Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj obrane, pokrojone pomidory i smaż 2 minuty. Wlej bulion i przypraw solą, pieprzem i papryką. Wrzuć klopsiki i chwilę podduś. Wyłóż je razem z sosem na placek i piecz 15 minut w temp. 180ºC.
Najgorszy rodzaj tłuszczu. Sprawdź, jakich produktów unikać