Reklama

Pizza z klopsikami

Składniki na ciasto

  • 30 dag mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 20 dag sera mozzarella

Składniki na klopsy

  • 1/2 kg mielonego mięsa drobiowego
  • 2 ząbki czosnku
  • kajzerka
  • cebula
  • jajko
  • 2 łyżki musztardy
  • olej

Składniki na sos

  • 1,5 szklanki bulionu
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • sól i pieprz
  • papryka

W kubku wymieszaj cukier z wodą oraz drożdżami. Odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce, aż zaczyn urośnie. Połącz go z mąką, dodaj sól i oliwę. Wyrób gładkie ciasto o elastycznej konsystencji. Przełóż je do obsypanej mąką miski, przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Uformuj placek.

Zrób klopsiki: kajzerkę namocz i odciśnij. Cebulę posiekaj. Połącz mięso, bułkę, jajko,musztardę, cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw, uformuj klopsiki i obsmaż.

Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj obrane, pokrojone pomidory i smaż 2 minuty. Wlej bulion i przypraw solą, pieprzem i papryką. Wrzuć klopsiki i chwilę podduś. Wyłóż je razem z sosem na placek i piecz 15 minut w temp. 180ºC.

Reklama

Najgorszy rodzaj tłuszczu. Sprawdź, jakich produktów unikać


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy