Reklama

Pizza z patelni

Szybkie danie.

Składniki na ciasto 2 porcje:

  • 10 dag mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 10 dag mąki pszennej
  • 1 i ½ dag drożdży
  • ½ łyżeczki cukru
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • Ponadto: 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka pikantnego ketchupu
  • 2 łyżeczki wody
  • szczypta soli
  • po ¼ łyżeczki suszonej bazylii i oregano
  • 15 dag brokułów
  • 1 duży pomidor
  • 10 dag sera mozarella

Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj cukier, 2-3 łyżki wody oraz 1 łyżkę mąki pszennej, wymieszaj. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Do obu mąk dodaj pozostałą wodę, olej, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Zagnieć ciasto. Przełóż je do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Brokuły gotuj przez 5 minut w wodzie z dodatkiem ½ łyżeczki soli i cukru. Pomidor pokrój w plastry. Ser pokrój w kostkę. W miseczce wymieszaj koncentrat pomidorowy, ketchup, wodę, sól i zioła.

Ciasto rozwałkuj na 2 okrągłe placki. Patelnię rozgrzej i przełóż do niej placek. Smaż ok. 3 minuty, odwróć na drugą stronę i smaż kolejne 3 minuty. Zdejmij z ognia, wierzch posmaruj połową sosu, ułóż brokuły i plastry pomidora, posyp połową sera. Smaż pod pokrywką ok. 5 minut, aż ser się rozpuści. W ten sam sposób przygotuj drugą pizzę.

Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy