Reklama

Pizza z pomidorami i oliwkami

Składniki

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • ¾ łyżeczki soli
  • 20 g świeżych drożdży
  • ok. 200 ml ciepłej wody
  • 2 garście sera mozzarella (wiórki)
  • 10-12 czarnych oliwek
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 2 plasterki szynki

Przygotowanie:

Pokruszone drożdże rozpuść w 3 łyżkach wody. Do mąki dodaj sól oraz rozczyn. Zagnieć ciasto, stopniowo dodając tyle wody, by było ono sprężyste. Przełóż do miski, przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 min.

Ciasto rozwałkuj na okrąg. Posmaruj sosem pomidorowym (przepis na dole strony). Posyp serem, rozłóż oliwki, pokrojone pomidorki oraz szynkę pokrojoną w paski. Piecz ok. 10 min w temp. 230°C.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy