Reklama

Placek à la pizza

Wystarczy pół godziny, aby przygotować pyszny wielowarzywny placek. Śmiało może konkurować z pizzą.

Składniki na 20 porcji: 50 dag marchewki, 75 dag brokułów,sól, 30 dag cukinii, 25 dag pomidorków koktajlowych, 30 dag zielonego groszku, 1 op. mieszanki na ciasto drożdżowe (w proszku), 20 dag śmietany kremówki, 1/4 litra mleka, 6 jajek, pieprz, tłuszcz do blachy.

Przygotowanie

Ciasto na pizzę przygotować wg przepisu na opakowaniu (zwykle proszek z torebki trzeba wymieszać z oliwą i ciepłą wodą, a potem zagnieść ciasto). Odstawić je pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Marchewki obrać, pokroić w plasterki. Brokuły oczyścić, podzielić na małe różyczki. Warzywa gotować 5 minut w posolonej wodzie, odcedzić na sitku. Cukinię umyć, odciąć końce, resztę pokroić w plasterki. Pomidorki umyć, pokroić na połówki.

Dużą blachę posmarować tłuszczem. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, wylepić nim spód blachy. Na placku rozłożyć groszek i pozostałe warzywa. Śmietanę wymieszać z jajkami i mlekiem. 

Przyprawić na pikantnie solą i pieprzem. Polać wierzch placka. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec około50 minut. Od razu serwować.

04/2016 Życie na gorąco

Reklama
Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy