Placek jagodowy
Placek jagodowy przypadnie do gustu nie tylko fanom słodkości. To szybki i prosty sposób na ciasto, które polubi każdy. Możesz użyć gotowego ciasta francuskiego. Jak zrobić placek jagodowy?

Placek jagodowy
Składniki
- 1 kg ciasta francuskiego
- 0,5 kg jagód
- 250 g masła
- 1 banan
- 100 g migdałów
- 80 g cukru pudru
- 2 jajka
- 80 g cukru waniliowego
- 10 g cynamonu
Placek jagodowy - wykonanie
Zobacz, jak krok po kroku przygotować tę potrawę:
Przygotowywanie placka jagodowego rozpocznij od pokrojenia banana. Dodaj do niego jagody, płatki migdałowe, cukier puder, cynamon i wymieszaj. Formę wyłóż ciastem.
Do owoców dodaj ubite białka. Nadzienie wyłóż na ciasto. Posmaruj brzegi ciasta żółtkiem, przykryj drugim arkuszem ciasta, a następnie usuń nadmiar ciasta.
Nakłuj ciasto i usuń powietrze. Placek jagodowy piecz w 180 °C przez 25-30 minut. Oprósz cukrem pudrem.
Zobacz przepis na placek z połówkami jabłek, a także zobacz, jak zrobić lekki placek bananowy.
Wypróbuj także przepis na placek z aronią pachnący dzieciństwem.
Tu znajdziesz przepis na szybki placek z jagodami.