Reklama

Placek jagodowy

Placek jagodowy przypadnie do gustu nie tylko fanom słodkości. To szybki i prosty sposób na ciasto, które polubi każdy. Możesz użyć gotowego ciasta francuskiego. Jak zrobić placek jagodowy?

Placek jagodowy

Składniki

  • 1 kg ciasta francuskiego
  • 0,5 kg jagód
  • 250 g masła
  • 1 banan
  • 100 g migdałów
  • 80 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 80 g cukru waniliowego
  • 10 g cynamonu

Placek jagodowy - wykonanie

Zobacz, jak krok po kroku przygotować tę potrawę:

Przygotowywanie placka jagodowego rozpocznij od pokrojenia banana. Dodaj do niego jagody, płatki migdałowe, cukier puder, cynamon i wymieszaj. Formę wyłóż ciastem. 

Do owoców dodaj ubite białka. Nadzienie wyłóż na ciasto. Posmaruj brzegi ciasta żółtkiem, przykryj drugim arkuszem ciasta, a następnie usuń nadmiar ciasta.

Nakłuj ciasto i usuń powietrze. Placek jagodowy piecz w 180 °C przez 25-30 minut. Oprósz cukrem pudrem.


Zobacz przepis na placek z połówkami jabłek, a także zobacz, jak zrobić lekki placek bananowy

Reklama

Wypróbuj także przepis na placek z aronią pachnący dzieciństwem.

Tu znajdziesz przepis na szybki placek z jagodami.

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy