Reklama

Reklama

Placek orkiszowo - śmietanowy z owocami

Wrzesień to czas na gruszki. Warto pobawić się z nimi w kuchni i przyrządzić pyszny, gruszkowy deser!

Składniki

  • 1,8 kilograma gruszek
  • 8 jaj
  • 250 g masła
  • cytryna
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • półtorej szklanki cukru
  • 2 szklanki śmietany
  • 3 szklanki mąki orkiszowej
  • 2–3 łyżki dżemu morelowego
  • 3 łyżki brązowego cukru

Sposób przygotowania:

1. Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Gruszki obieramy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne, przekładamy do miski, zalewamy wodą, dodajemy sok z cytryny i odstawiamy. 

2. Masło ucieramy ze szklanką cukru, skórką otartą z cytryny i opakowaniem cukru waniliowego na puszystą masę. Stopniowo dodajemy 4 jaja na przemian z mąką orkiszową, proszkiem do pieczenia oraz szklanką śmietany, miksujemy. Blachę smarujemy tłuszczem, oprószamy mąką i przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy. Na wierzch wykładamy osączone z wody gruszki i dociskamy. Pozostałą szklankę śmietany miksujemy z 4 jajami i cukrem waniliowym. Powstałą masą zalewamy owoce. Pieczemy około 45 minut w 175ºC. 

Reklama

3. Dżem morelowy podgrzewamy z 2-3 łyżkami wody, mieszamy. Pół godziny przed końcem pieczenia smarujemy nim wierzch ciasta, następnie całość posypujemy cukrem brązowym i dalej pieczemy w tej samej temperaturze. Gdyby góra ciasta za bardzo się spiekała, przykrywamy blachę folią aluminiową. Placek wyjmujemy z formy, przekładamy na metalową kratkę, studzimy. Kroimy na porcje i podajemy.

Zobacz także:


Rewia

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy