Placek śliwkowy z kruszonką
1. Śliwki rozmrażamy na sitku, by osączyły się z nadmiaru soku. Rozpuszczamy 120 g masła, studzimy. Do miski przesiewamy półtorej szklanki mąki, dodajemy 1/4 szklanki cukru, łyżeczkę cynamonu i roztopione masło, zagniatamy, by składniki się połączyły. Ciasto na kruszonkę zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 15-20 minut.
2. Pozostałe masło, cukier, cukier waniliowy ucieramy ze szczyptą soli na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jaja, a następnie łączymy z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia.
3. Kwadratową blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy. Na cieście układamy połówki rozmrożonych śliwek i równomiernie posypujemy łyżeczką cynamonu. Na wierzch rozkruszamy ciasto na kruszonkę, delikatnie dociskamy. Pieczemy około 50 minut w 175ºC. Gdyby góra za bardzo się spiekała, przykrywamy folią aluminiową.
4. Ciasto 15-20 minut studzimy w blasze, następnie wyjmujemy i przekładamy na metalową kratkę, żeby całkowicie ostygło. Podajemy posypane cukrem pudrem, z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną do kawy albo herbaty.
Zobacz również: