Placek ucierany z owocami
To ciasto jest pyszne z malinami, truskawkami lub wiśniami.

Składniki
- 400 g mąki
- mały gęsty jogurt naturalny lub śmietana 18 proc.
- 6 jaj
- 250 g masła
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 tacki malin (około 300 g)
- 2 łyżki bułki tartej
- szczypta soli
- cukier puder
Przygotowanie:
Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem. Oddziel żółtka od białek i kolejno dodawaj po jednym żółtku, cały czas ucierając. Wlej śmietanę lub jogurt i znów utrzyj.
Przesiej mąkę przez sito. Wymieszaj ją z cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodawaj powoli po łyżce do masy, wszystko ucierając mikserem.
Ubij ze szczyptą soli białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj je do masy. Wyłóż blachę papierem. Wylej ciasto. Wsyp bułkę tartą do sitka i oprósz nią delikatnie ciasto (owoce nie opadną na dno).
Umyj maliny, delikatnie je osusz i równomiernie rozłóż na cieście. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C i piecz około 40 minut. Placek oprósz cukrem pudrem.
Zobacz także: