Placek z dodatkiem wieprzowiny
1. Szparagi oczyścić, pokroić na ukośne kawałki, ugotować (2 minuty) w osolonej wodzie z 1 łyżeczką cukru, odcedzić, ostudzić.
2. Dymkę opłukać, białą część pokroić w plasterki, usmażyć na oleju. Dodać rozdrobnione mielone mięso, smażyć przez kilka minut do zrumienienia. Doprawić solą i pieprzem.
3. Szczypior pokroić w krążki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać ze śmietaną. Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
4. Ciasto wyjąć z lodówki 5-10 minut przed przygotowaniem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozciągnąć na nim ciasto. Równomiernie posmarować sosem czosnkowym. Rozłożyć szparagi na przemian z mięsem. Piec 15-20 minut w temp. 200-220°C. Gorący placek posypać parmezanem i szczypiorem, podawać od razu.
Zobacz również: