Placek z mandarynkami
Podany z lodami lub bitą śmietaną sprawi, że goście zapamiętają ten deser na długo.
Przygotowanie
Mandarynki obieramy, dzielimy na cząstki, usuwamy z nich białą skórkę, przekładamy na sitko, by osączyły się z soku.
Na stolnicę przesiewamy 250 g mąki, dodajemy 125 g masła, 125 g cukru, 2 jaja, proszek do pieczenia, skórkę otartą z cytryny, cukier waniliowy, szczyptę soli i wyrabiamy na gładkie ciasto. Do środka dodajemy cząstki mandarynek.
Kwadratową blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto z owocami, wyrównujemy.
150 g mąki przesypujemy na stolnicę, dodajemy 150 g masła, 120 g cukru, mielone orzechy włoskie, delikatnie zagniatamy, by składniki zbiły się w kruszonkę. Posypujemy nią wierzch ciasta w blasze. Pieczemy około 40 minut w 180º C. Kilka minut przed końcem przykrywamy całą blachę folią aluminiową, by wierzch za bardzo się nie spiekł.
Ciasto studzimy kilka minut w blasze, a następnie przekładamy na kratkę, by całkowicie wystygło. Dzielimy na kwadratowe porcje i podajemy
Zobacz także: