Placek z migdałami
Placek możesz podawać tak jak szarlotkę – na ciepło z kulką lodów waniliowych i bitą śmietaną (ubij na krem 200 ml schłodzonej śmietanki 30 proc. z 2 łyżkami cukru pudru).
Gruszki umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki.
Z podanych składników ciasta (poza kaszą manną) szybko zagnieść kruche ciasto, uformować kulkę, wstawić do lodówki na około godzinę. Rozwałkować.
Ciasto rozłożyć na dnie i bokach tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką. Ponakłuwać widelcem, rozłożyć gruszki, przesypując je kaszą.
Zagnieść kruszonkę z podanych składników, rozsypać z wierzchu ciasta. Wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 55-65 min. Po wystudzeniu ciasto obsypać cukrem pudrem wymieszanym z 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego cynamonu.
Zobacz także: