Placek z migdałami
Placek możesz podawać tak jak szarlotkę – na ciepło z kulką lodów waniliowych i bitą śmietaną (ubij na krem 200 ml schłodzonej śmietanki 30 proc. z 2 łyżkami cukru pudru).

Składniki
na ciasto
- 2 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 20 dag masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 4 żółtka
- 5 dużych, twardych gruszek
- 4 łyżki kaszy manny
- po 1 łyżeczce cukru waniliowego i proszku do pieczenia
- masło i bułka tarta do formy
- cukier puder i cynamon do dekoracji
na kruszonkę
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 10 dag masła
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 4-5 łyżek płatków migdałowych
Gruszki umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki. Z podanych składników ciasta (poza kaszą manną) szybko zagnieść kruche ciasto, uformować kulkę, wstawić do lodówki na około godzinę. Rozwałkować.Ciasto rozłożyć na dnie i bokach tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką. Ponakłuwać widelcem, rozłożyć gruszki, przesypując je kaszą. Zagnieść kruszonkę z podanych składników, rozsypać z wierzchu ciasta. Wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 55-65 min. Po wystudzeniu ciasto obsypać cukrem pudrem wymieszanym z 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego cynamonu. Zobacz także: