Reklama

Placki

Placki można usmażyć nie tylko z tartych ziemniaków. Jest na nie mnóstwo sposobów!

Placki cukiniowe

Składniki na 3-4 porcje: 30 dag cukinii, 1 łyżka posiekanej mięty, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, 1 cebula, 3 łyżki startego żółtego sera, sól, pieprz, olej, 3 pomidory, 2 łyżki czarnych oliwek, po łyżce octu i oliwy, kilka liści sałaty.

Cukinię zetrzeć, posolić, odstawić, aby puściła sok. Pomidory pokroić na cząstki, cebulę w talarki, wymieszać z oliwkami. Doprawić oliwą i octem oraz solą i pieprzem.

Cukinię odcisnąć, wymieszać z jajkiem, bułką tartą, miętą i żółtym serem. Doprawić solą i pieprzem. Formować placki, smażyć. Podawać na liściach sałaty, z pomidora-mi, cebulką i oliwkami.

Reklama

Placki pieczarkowo-serowe

Składniki na 4 porcje: 15 dag dużych pieczarek, 15 dag twardego żółtego sera, 15 dag wędliny drobiowej, 1 cebula, 2 pomidory, 2 jajka, 7 łyżek mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, sól,  pieprz, olej do smażenia, listki sałaty do dekoracji.

Pieczarki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Ser zetrzeć na tej samej tarce. Wędlinę pokroić w kostkę. Pomidora pokroić (drugiego zostawić do deko-racji). Cebulę zetrzeć na tarce. Jajka roztrzepać. Dodać pieczarki, ser, wędlinę, pomidora i cebulę. Wymieszać.

Mąkę pszenną połączyć z ziemniaczaną. Dodawać po trochu do masy jajecznej i mieszać. Na koniec doprawić solą i pieprzem.

Na dużej patelni rozgrzać olej. Nakładać małe placuszki i smażyć na rumiano z obu stron. Danie podawać na liściach sałaty z kilkoma grubo pokrojonymi plastrami odłożonego pomidora.

Placek węgierski

Składniki na 4-6 porcji: Placki: 1 kg kartofli, 1 duża cebula, 3-4 łyżki mąki, 2 jajka, sól, pieprz, olej Sos: 1/2 kg karkówki, 1 cebula, 2 ogórki konserwowe, 2 ząbki czosnku, 1 papryczka chili, natka pietruszki, sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, olej, mąka pszenna, 2 łyżki śmietany.

Mięso pokroić w grubą kostkę, posolić, obtoczyć w mące. Cebulę, czosnek i papryczkę posiekać, ogórki pokroić w plastry. Mięso i cebulę usmażyć. Dodać czosnek, chwilę posmażyć, zalać wodą, dodać ziele angielskie i listek laurowy, dusić 30 minut.

Dodać ogórki konserwowe i gotować, aż mięso zmięknie. Pod koniec gotowania zagęścić 2 łyżkami mąki zmieszanej ze śmietaną, zagotować. Dodać papryczkę chili i posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Obrać ziemniaki oraz cebulę i zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Dodać jajka, mąkę, doprawić solą i pieprzem. Smażyć na rumiano z obu stron. Na każdy placek nałożyć porcję gulaszu i podawać (można też składać placki z gulaszem na pół).


Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: placki ziemniaczane
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy