Placki ajurwedyjskie
Jedzenie, które leczy.
Składniki
- 2 marchewki
- 250 g ziemniaków
- 2 korzenie pietruszki
- 200 g buraków (pieczonych lub gotowanych)
- 1 cebula
- 125 płatków owsianych
- Jajko
- Sól
- Pieprz
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 2 łodyżki natki pietruszki
- Mała papryczka chili
- Pół łyżeczki kminu
- Sok z jednej cytryny
- 200 g jogurtu naturalnego
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
Marchewkę, ziemniaki, pietruszkę i buraki utrzeć na drobnej tarce. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Warzywa zmieszać z płatkami owsianymi. Dodać jajko. Doprawić solą i pieprzem. Do jogurtu dodać, nasiona kopru rozdrobnione w moździerzu, kmin, posiekaną natkę i chili oraz sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
Z masy uformować 12 placków, smażyć je na rozgrzanym oleju i podawać z sosem.