Reklama

Placki bez ziemniaków

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki Składniki na 4 porcje:

  • 2 łyżki oliwa z oliwek
  • sól
  • 1 szklanka kefir
  • 1/2 szklanki płatki owsiane
  • 5 łyżek woda
  • 3 łyżki siekany szczypiorek
  • jajko
  • 1 szklanka mąka razowa
  • olej do smażenia
  • pieprz
  • 3 łyżki siekana natka pietruszki
  • 2 łyżki mąka kukurydziana

Jajko dokładnie wymieszać z kefirem, wodą, dwiema łyżkami oliwy, przyprawić solą i pieprzem. Następnie dodać mąkę kukurydzianą, razową i płatki owsiane. Dobrze wymieszać wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Do masy dodać posiekany szczypiorek i natkę pietruszki, ponownie wymieszać. Jeśli ciasto jest za gęste, można wlać nieco wody lub mleka. Ciasto odstawić na 15 minut, aby płatki napęczniały i składniki dokładnie połączyły się w jednolitą masę.

Rozgrzewać olej porcjami na patelni, na gorący tłuszcz wlewać ciasto łyżką, formując z niego placuszki. Obsmażać je na złoty kolor po kilka minut z każdej strony. Danie podawać ze świeżymi kiełkami słonecznika lub z gęstą śmietaną.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy