Placki brokułowe
Sycące, tanie i wcale nie nudne. Mogą być świetne jako przekąska, a także jako danie główne!
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub rozdrobnij na papkę w malakserze. Odcedź na sitku.
2. Ugotuj brokuł do miękkości. Połowę zmiksuj lub rozgnieć widelcem i dodaj do odciśniętych ziemniaków. Zlej wodę, która wyciekła z kartofli, a skrobię dodaj do masy.
3. Pokrój cebulę w drobną kostkę i połącz z resztą składników. Dodaj jajka. Dopraw solą i pieprzem. Możesz wsypać także inne przyprawy, np. łyżeczkę wędzonej papryki, kminku, oregano.
4. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie uformuj łyżką nieduże placki. Smaż je na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Udekoruj pozostałym brokułem.
Zobacz także: