Placki brokułowe

Sycące, tanie i wcale nie nudne. Mogą być świetne jako przekąska, a także jako danie główne!

Lekkie i sycące placuszki z brokułów
Lekkie i sycące placuszki z brokułów123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • nieduży brokuł
  • 2 jajka
  • średnia cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub rozdrobnij na papkę w malakserze. Odcedź na sitku.

2. Ugotuj brokuł do miękkości. Połowę zmiksuj lub rozgnieć widelcem i dodaj do odciśniętych ziemniaków. Zlej wodę, która wyciekła z kartofli, a skrobię dodaj do masy.

3. Pokrój cebulę w drobną kostkę i połącz z resztą składników. Dodaj jajka. Dopraw solą i pieprzem. Możesz wsypać także inne przyprawy, np. łyżeczkę wędzonej papryki, kminku, oregano.

4. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie uformuj łyżką nieduże placki. Smaż je na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Udekoruj pozostałym brokułem.

Zobacz także:

Placki z cukinii - lepsze niż ziemniaczaneInteria Kulinaria
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas