Placki w egzotycznym sosie
To prosty przepis, którym możesz zaskoczyć gości. Porcję dla ośmiu osób spokojnie przygotujesz w pół godziny.
Przygotowanie:
Ananasa obrać, wykroić twardy środek, miąższ pokroić w kostkę. Cebule obrać, posiekać. Cukier zagrzać w rondlu, gdy się rozpuści, zalać 1/2 szklanki wody, wymieszać. Do płynnego karmelu ostrożnie dodać ananasa i cebulę, wlać ocet, trzy - mać na małym ogniu, częściowo odparować, wymieszać z żurawiną, doprawić do smaku.
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, odlać nadmiar płynu. Wymieszać z jajkami i mąką, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać część oleju, smażyć na nim placki: na patelnię położyć 2-3 łyżki masy ziemniaczanej, ułożyć na niej po jednym plasterku szynki i sera, przykryć kolejną warstwą masy ziemniaczanej. Łyżką formować owalne placki. Smażyć je partiami, na średnim ogniu, po ok. 5 minut z każdej strony.
Gorące placki ułożyć na talerzach, podawać z sosem ananasowym (na zimno lub na ciepło). Udekorować gałązkami tymianku.
Zobacz także: