Placki w egzotycznym sosie
To prosty przepis, którym możesz zaskoczyć gości. Porcję dla ośmiu osób spokojnie przygotujesz w pół godziny.

Składniki
- 8 plasterków szynki
- 8 plastrów żółtego sera (najlepiej goudy)
- 80 dag ziemniaków
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 duże jajka
- l 1/2 małego
- świeżego ananasa
- 2 czerwone cebule
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki
- konfitury z żurawiny
- 2 łyżki cukru
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- sól, pieprz
- kilka gałązek świeżego tymianku do dekoracji
Przygotowanie: Ananasa obrać, wykroić twardy środek, miąższ pokroić w kostkę. Cebule obrać, posiekać. Cukier zagrzać w rondlu, gdy się rozpuści, zalać 1/2 szklanki wody, wymieszać. Do płynnego karmelu ostrożnie dodać ananasa i cebulę, wlać ocet, trzy - mać na małym ogniu, częściowo odparować, wymieszać z żurawiną, doprawić do smaku. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, odlać nadmiar płynu. Wymieszać z jajkami i mąką, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać część oleju, smażyć na nim placki: na patelnię położyć 2-3 łyżki masy ziemniaczanej, ułożyć na niej po jednym plasterku szynki i sera, przykryć kolejną warstwą masy ziemniaczanej. Łyżką formować owalne placki. Smażyć je partiami, na średnim ogniu, po ok. 5 minut z każdej strony. Gorące placki ułożyć na talerzach, podawać z sosem ananasowym (na zimno lub na ciepło). Udekorować gałązkami tymianku.Zobacz także: