Placki z dyni z camembertem i marynowaną surową dynią
Przepis Josepha Seeletso. Przepis na 4 porcje. Czas wykonania: 30 minut.
Składniki:
- mała dynia
- łyżka miodu
- 200 g sera camembert
- 3 łyżki octu winnego
- pół pęczka drobnego szczypiorku
- 4 ząbki czosnku
- biała cebula
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- 3 ziarna kardamonu
- 3 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki bułki tartej
Sposób wykonania:
Dynię obierz i podziel na cztery części. Jedną część pokrój w drobną kostkę, resztę zetrzyj na tarce razem z cebulą. Do startej części dodaj posiekany czosnek i zmiażdżony w moździerzu kardamon, dodaj żółtka, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie.
Rozgrzej patelnię i dodaj oliwę z oliwek, wyłóż masę na całej patelni na grubość 0,5 cm. Smaż 3 minuty z każdej strony i włóż do piekarnika. Piecz przez 7 minut w temperaturze 190 st. C.
Szczypiorek posiekaj drobno, dodaj do dyni pokrojonej w kostkę, dodaj ocet, miód, łyżkę oliwy z oliwek, sól i pieprz. Wymieszaj i marynuj przez 15 minut.
Ser pokrój w plastry. Upieczony placek wyłóż na deskę i pokrój na równe kawałki, układaj kawałki sera i marynowaną dynię na plackach. Udekoruj szczypiorkiem.
Przepis pochodzi z książki "Mali szefowie kuchni“, w której Joseph Seeletso przygotowuje śniadania, zupy, dania mięsne i rybne, dania bezglutenowe, przekąski na przyjęcia oraz desery wraz z siedmiorgiem bardzo młodych, przyszłych kucharzy. Udowadnia, że gotowanie z dziećmi nie musi być nudne, a dania banalne w smaku. Prezentuje przepisy wykwintnych dań, zarówno dla amatorów jak i profesjonalistów, które można przygotować wraz z dziećmi.
Joseph Seeletso zdobył wykształcenie zawodowego szefa kuchni w Westminster Kingsway College w Londynie, gotował na oczach widzów w programie "Dzień Dobry TVN" oraz w "Pytanie na śniadanie" w TVP2, juror I i II edycji programu "Top Chef".