Reklama

Placki z dyni z camembertem i marynowaną surową dynią

Przepis Josepha Seeletso. Przepis na 4 porcje. Czas wykonania: 30 minut.

Składniki:

  • mała dynia
  • łyżka miodu
  • 200 g sera camembert
  • 3 łyżki octu winnego
  • pół pęczka drobnego szczypiorku
  • 4 ząbki czosnku
  • biała cebula
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 3 ziarna kardamonu
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki bułki tartej

Sposób wykonania:

Dynię obierz i podziel na cztery części. Jedną część pokrój w drobną kostkę, resztę zetrzyj na tarce razem z cebulą. Do startej części dodaj posiekany czosnek i zmiażdżony w moździerzu kardamon, dodaj żółtka, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie.

Reklama

Rozgrzej patelnię i dodaj oliwę z oliwek, wyłóż masę na całej patelni na grubość 0,5 cm. Smaż 3 minuty z każdej strony i włóż do piekarnika. Piecz przez 7 minut w temperaturze 190 st. C.

Szczypiorek posiekaj drobno, dodaj do dyni pokrojonej w kostkę, dodaj ocet, miód, łyżkę oliwy z oliwek, sól i pieprz. Wymieszaj i marynuj przez 15 minut.

Ser pokrój w plastry. Upieczony placek wyłóż na deskę i pokrój na równe kawałki, układaj kawałki sera i marynowaną dynię na plackach. Udekoruj szczypiorkiem.

Przepis pochodzi z książki "Mali szefowie kuchni“, w której Joseph Seeletso przygotowuje śniadania, zupy, dania mięsne i rybne, dania bezglutenowe, przekąski na przyjęcia oraz desery wraz z siedmiorgiem bardzo młodych, przyszłych kucharzy. Udowadnia, że gotowanie z dziećmi nie musi być nudne, a dania banalne w smaku. Prezentuje przepisy wykwintnych dań, zarówno dla amatorów jak i profesjonalistów, które można przygotować wraz z dziećmi.

Joseph Seeletso zdobył wykształcenie zawodowego szefa kuchni w Westminster Kingsway College w Londynie, gotował na oczach widzów w programie "Dzień Dobry TVN" oraz w "Pytanie na śniadanie" w TVP2, juror I i II edycji programu "Top Chef".

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy