Reklama

Placki z kalafiora

Smaczna alternatywa dla placków - wersja z kalafiora. Są proste w przygotowaniu i mają bardzo ciekawy smak.

Składniki

  • mały kalafior
  • ziemniak
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • pół szklanki mąki
  • łyżka posiekanego koperku
  • mały pęczek szczypiorku
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki, a następnie ścieramy na szatkownicy lub rozdrabniamy w malakserze (możemy też zetrzeć na tarce). Ziemniak obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. 

2. Szczypiorek oraz koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Do startych warzyw dodajemy mąkę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, zieleninę oraz szczyptę pieprzu, a następnie dokładnie mieszamy. 

3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki z obu stron na rumiano. Możemy podać z sosem czosnkowym lub koperkowym.

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy