Placki z musem jabłkowym
Dzieci je pokochają!

Składniki
- 500 ml czerwonego wytrawnego wina
- 250 ml syropu cukrowego (woda i cukier w proporcji 1:1)
- ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii
- gwiazdka anyżu
- kora cynamonowa
- 2 duże jabłka
na ciasto
- 25 dag mąki
- olej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- łyżka cukru
- 170 ml jogurtu
- 170 ml mleka
Na małym ogniu zagotuj wino i syrop cukrowy. Dodaj przyprawy. W tym czasie obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój. Wrzuć do winnej marynaty, aby owoce przeszły jej smakiem i aromatem. Suche składniki na ciasto połącz, dodaj jajka wymieszane z mlekiem oraz jogurtem. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj po 2 łyżki ciasta i smaż placki na złoty kolor. Z marynaty wyjmij jabłka, płyn gotuj, aż zgęstnieje. Wtedy ponownie wrzuć jabłka i jeszcze chwilę gotuj. Podawaj z plackami. Zobacz także: