Reklama

Placki z musem jabłkowym

Dzieci je pokochają!

Składniki

  • 500 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 250 ml syropu cukrowego (woda i cukier w proporcji 1:1)
  • ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii
  • gwiazdka anyżu
  • kora cynamonowa
  • 2 duże jabłka

Składniki na ciasto

  • 25 dag mąki
  • olej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • łyżka cukru
  • 170 ml jogurtu
  • 170 ml mleka

Na małym ogniu zagotuj wino i syrop cukrowy. Dodaj przyprawy. W tym czasie obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój. Wrzuć do winnej marynaty, aby owoce przeszły jej smakiem i aromatem. 

Suche składniki na ciasto połącz, dodaj jajka wymieszane z mlekiem oraz jogurtem. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj po 2 łyżki ciasta i smaż placki na złoty kolor. Z marynaty wyjmij jabłka, płyn gotuj, aż zgęstnieje. Wtedy ponownie wrzuć jabłka i jeszcze chwilę gotuj. Podawaj z plackami. 

Zobacz także:

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy