Placki ziemniaczane w nowej odsłonie
Placki ziemniaczane są uwielbiane przez wiele osób. Odkryj nowy sposób na ich przyrządzenie.

Składniki
- 50 dag ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 1 cebula
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki oleju
- 1 pęczek szczypiorku
- po 2 łyżki bułki tartej i masła
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
4
Przygotowanie:
1. Ziemniaki zemleć lub przetrzeć przez praskę. Cebulę poszatkować, usmażyć na łyżce oleju, połączyć z ziemniakami.
2. Do masy dodać mąkę, posiekany szczypiorek, jajko, zioła prowansalskie, doprawić solą i pieprzem. Wszystko dobrze wymieszać.
3. Na patelni rozgrzać masło i resztę oleju. Łyżką nabierać kopiaste porcje masy, obtaczać w bułce tartej, formować lekko spłaszczone kotlety. Smażyć porcjami na małym ogniu po pięć minut z każdej strony.
Zobacz także: