Placki ziemniaczane w nowej odsłonie

Placki ziemniaczane są uwielbiane przez wiele osób. Odkryj nowy sposób na ich przyrządzenie.

Placki ziemniaczane możesz podawać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Placki ziemniaczane możesz podawać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.123RF/PICSEL

Składniki

  • 50 dag ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 pęczek szczypiorku
  • po 2 łyżki bułki tartej i masła
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
4

Przygotowanie:

1. Ziemniaki zemleć lub przetrzeć przez praskę. Cebulę poszatkować, usmażyć na łyżce oleju, połączyć z ziemniakami.

2. Do masy dodać mąkę, posiekany szczypiorek, jajko, zioła prowansalskie, doprawić solą i pieprzem. Wszystko dobrze wymieszać. 

3. Na patelni rozgrzać masło i resztę oleju. Łyżką nabierać kopiaste porcje masy, obtaczać w bułce tartej, formować lekko spłaszczone kotlety. Smażyć porcjami na małym ogniu po pięć minut z każdej strony.

Zobacz także:

Co wspólnego ma Szyc z PiłsudskimStyl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?