Placki ziemniaczane z gulaszem i warzywami
Idealne danie na niedzielny obiad. Pyszne, szybkie w przygotowaniu i sycące.

Składniki
na sos
- mrożonka węgierska
- 1 l bulionu drobiowego
- 500 g udźca wołowego
- 100 ml oleju rzepakowego
- 60 g mąki
- 20 g masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz
na placki
- 1 kg ziemniaków
- 100 ml oleju rzepakowego
- 60 g mąki
- 2 jajka
- 2 cebule
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek drobnego szczypiorku
- 1 łyżka suszonego majeranku
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
1. Do garnka z rozgrzanym masłem i oliwą wsyp zawartość mieszanki węgierskiej i dobrze wymieszaj. Dodaj czosnek oraz udziec pokrojony w drobną kostkę i chwilę duś. Wsyp słodką paprykę, dodaj koncentrat pomidorowy, posól i popieprz. Gulasz zagęść bulionem wymieszanym z mąką i zagotuj. 2. Obrane ziemniaki wraz z czosnkiem i cebulą wrzuć do malaksera i zmiksuj. Dodaj jajko, mąkę i przyprawy. Usmaż placki na rozgrzanym oleju. 3. Przełóż je na papierowy ręcznik, a następnie na talerze. Na placki nałóż porcję gulaszu. Najlepiej smakują z gęstą śmietaną i świeżo pokrojonym szczypiorkiem.Zobacz także: