Placki ziemniaczane z łososiem i warzywami
Polskich odmian tego warzywa mamy ponad 40. Kartofle w połączeniu z różnymi dodatkami rozpływają się w ustach!
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- 1 jajko
- sól
- olej rzepakowy do smażenia
dodatkowe
- 2 pomidory malinowe
- 200 g wędzonego łososia
- 1 pęczek szczypiorku
- 1/2 pęczka koperku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Odstaw na 10 minut, a następnie odlej zbierający się sok. Dodaj mąkę, drobno posiekaną cebulę, jajko oraz szczyptę soli. Wymieszaj.
2. Rozgrzej na patelni olej. Nakładaj porcję masy ziemniaczanej i smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty na złoty kolor. Następnie przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze około 2 minut.
3. Umyj pomidory i pokrój je w kostkę. Szczypior i koper posiekaj, a łososia podziel na kawałki. Podawaj placki z łososiem i warzywami, oprószonymi solą i pieprzem.
Zobacz także: