Placki ziemniaczane z sałatką
1. Sześć jajek ugotować na twardo, trzymać w cieple. Groszek i tuńczyka odsączyć. Dymkę umyć, szczypior pokroić w krążki.
2. Z jogurtu naturalnego, majonezu, oliwy, soli, pieprzu i proszku curry utrzeć gładki sos.
3. Ziemniaki obrać, zetrzeć razem z cebulkami dymkami na tarce o grubych oczkach. Odsączyć z nadmiaru płynu, zachowując skrobię, która zwiąże masę. Wymieszać z 1 surowym jajkiem i mąką, doprawić solą i czarnym pieprzem. Usmażyć na oleju ok. 20 placków.
4. Układać po 5 placków na talerzach, na każdej porcji położyć pokrojone w ósemki jajka, rozdzielone widelcem kawałki tuńczyka i groszek. Polać sosem curry, posypać czerwonym pieprzem, udekorować listkami natki i szczypiorem.
Kiedy warto sięgnąć po kuracje z sodą