Placuszki borówkowe
1. Jajka wbij do miseczki i wymieszaj mikserem z mlekiem i mąką. Ciasto przykryj spodkiem i odstaw na 20-30 minut.
2. W tym czasie borówki amerykańskie albo czarne jagody przebierz, opłucz na sitku i dobrze odsącz.
3. Do ciasta dolej wodę mineralną, ponownie wymieszaj je mikserem. Na patelni rozgrzewaj klarowane masło. Nalewaj małe porcje ciasta, formuj placuszki, na wierzchu placuszków ułóż nieco borówek. Smaż 1-2 minuty na rumiano.
4. Gotowe placuszki przekładaj na talerz i trzymaj w cieple, żeby nie wystygły. Ewentualnie możesz je odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
5. Przed podaniem placuszki oprósz cukrem wymieszanym z cynamonem (albo cukrem pudrem). Udekoruj listkami mięty. Serwuj z kwaśną śmietaną.
Zobacz również: