Reklama

Placuszki borówkowe

Składniki na 12-16 sztuk

  • 2 jajka
  • 175 ml mleka
  • 100 g mąki
  • 200 g borówek lub jagód
  • 3 łyżki wody mineralnej
  • 40 g klarowanego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 pojemnika (75 g) gęstej kwaśnej śmietany
  • mięta do dekoracji

1. Jajka wbij do miseczki i wymieszaj mikserem z mlekiem i mąką. Ciasto przykryj spodkiem i odstaw na 20-30 minut.

2. W tym czasie borówki amerykańskie albo czarne jagody przebierz, opłucz na sitku i dobrze odsącz.

3. Do ciasta dolej wodę mineralną, ponownie wymieszaj je mikserem. Na patelni rozgrzewaj klarowane masło. Nalewaj małe porcje ciasta, formuj placuszki, na wierzchu placuszków ułóż nieco borówek. Smaż 1-2 minuty na rumiano.

4. Gotowe placuszki przekładaj na talerz i trzymaj w cieple, żeby nie wystygły. Ewentualnie możesz je odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Reklama

5. Przed podaniem placuszki oprósz cukrem wymieszanym z cynamonem (albo cukrem pudrem). Udekoruj listkami mięty.  Serwuj z kwaśną śmietaną.


Zobacz również:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy