Przygotowanie:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Wymieszać kefir z jajkiem, cukrem trzcinowym, olejem, solą i skórką startą z cytryny. Do masy dodać jabłka i ponownie wszystko wymieszać. Mąkę bezglutenową przesiać z imbirem i sodą do masy z jabłkami. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników. Jeżeli ciasto jest za luźne, należy dodać więcej mąki, jeżeli za gęste - odrobinę wody, soku lub mleka. Placuszki smażyć na średnim ogniu na patelni delikatnie posmarowanej tłuszczem (najlepiej nasączyć ręcznik papierowy olejem i przecierać dno patelni co jakiś czas) po 3-4 minuty z każdej strony. Podawać z dowolnymi dodatkami, posypane cukrem pudrem - najlepiej trzcinowym.
Przepis pochodzi z książki Kingi Paruzel „Dieta ze smakiem”