Placuszki na kefirze
Pyszne śniadanie.

Składniki
- 2 jabłka
- 400 g kefiru
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 szklanki mąki bezglutenowej (można też użyć mąki pszennej)
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta mielonego imbiru (opcjonalnie)
- skórka z cytryny
- szczypta soli
Przygotowanie:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Wymieszać kefir z jajkiem, cukrem trzcinowym, olejem, solą i skórką startą z cytryny. Do masy dodać jabłka i ponownie wszystko wymieszać. Mąkę bezglutenową przesiać z imbirem i sodą do masy z jabłkami. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników. Jeżeli ciasto jest za luźne, należy dodać więcej mąki, jeżeli za gęste - odrobinę wody, soku lub mleka. Placuszki smażyć na średnim ogniu na patelni delikatnie posmarowanej tłuszczem (najlepiej nasączyć ręcznik papierowy olejem i przecierać dno patelni co jakiś czas) po 3-4 minuty z każdej strony. Podawać z dowolnymi dodatkami, posypane cukrem pudrem - najlepiej trzcinowym.
Przepis pochodzi z książki Kingi Paruzel „Dieta ze smakiem”
