Reklama

Placuszki na kefirze

Pyszne śniadanie.

Składniki

  • 2 jabłka
  • 400 g kefiru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 szklanki mąki bezglutenowej (można też użyć mąki pszennej)
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta mielonego imbiru (opcjonalnie)
  • skórka z cytryny
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Wymieszać kefir z jajkiem, cukrem trzcinowym, olejem, solą i skórką startą z cytryny. Do masy dodać jabłka i ponownie wszystko wymieszać. Mąkę bezglutenową przesiać z imbirem i sodą do masy z jabłkami. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników. Jeżeli ciasto jest za luźne, należy dodać więcej mąki, jeżeli za gęste - odrobinę wody, soku lub mleka. Placuszki smażyć na średnim ogniu na patelni delikatnie posmarowanej tłuszczem (najlepiej nasączyć ręcznik papierowy olejem i przecierać dno patelni co jakiś czas) po 3-4 minuty z każdej strony. Podawać z dowolnymi dodatkami, posypane cukrem pudrem - najlepiej trzcinowym.

Reklama

Przepis pochodzi z książki Kingi Paruzel „Dieta ze smakiem”


Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy