Reklama

Placuszki warzywne

Placuszki dobrze smakują i na ciepło, i na zimno. Możesz podać je jako dodatek do obiadu zamiast ziemniaków. Dzieci je uwielbiają.

Składniki

  • 2 cukinie
  • 2 marchewki
  • 1 mała cebula
  • 1 duży ziemniak
  • 10 dag startego sera żółtego (np. cheddar)
  • 10 dag wędzonego boczku w cienkich plastrach
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz, tymianek
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Warzywa umyć. Cebulę obrać, posiekać. Obrane marchewki, ziemniak i cukinię (ze skórką) zetrzeć na tarce. Cukinię posolić, odstawić na ok. 15 min, odcisnąć z nadmiaru wody. 2 Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni bez tłuszczu, wystudzić. Warzywa wymieszać z rozkłóconym jajkiem, boczkiem, serem, słonecznikiem, umytą i posiekaną natką, mąką, doprawić. 3 Masę wykładać na dobrze rozgrzany na patelni olej, formując placki. Smażyć na złoto z obu stron, osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Reklama

Zobacz także:


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy