Placuszki warzywne
Placuszki dobrze smakują i na ciepło, i na zimno. Możesz podać je jako dodatek do obiadu zamiast ziemniaków. Dzieci je uwielbiają.

Składniki
- 2 cukinie
- 2 marchewki
- 1 mała cebula
- 1 duży ziemniak
- 10 dag startego sera żółtego (np. cheddar)
- 10 dag wędzonego boczku w cienkich plastrach
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz, tymianek
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Warzywa umyć. Cebulę obrać, posiekać. Obrane marchewki, ziemniak i cukinię (ze skórką) zetrzeć na tarce. Cukinię posolić, odstawić na ok. 15 min, odcisnąć z nadmiaru wody. 2 Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni bez tłuszczu, wystudzić. Warzywa wymieszać z rozkłóconym jajkiem, boczkiem, serem, słonecznikiem, umytą i posiekaną natką, mąką, doprawić. 3 Masę wykładać na dobrze rozgrzany na patelni olej, formując placki. Smażyć na złoto z obu stron, osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Zobacz także: