Reklama

Placuszki z groszkiem

Pomysł na prosty i tani obiad w sam raz na letnie, gorące dni.

Składniki

  • 30 dag ziarenek groszku
  • 3 jajka
  • szklanka mąki
  • szklanka mleka
  • pieprz i sól
  • papryka ostra mielona

Sposób przygotowania:

1. Groszek ugotuj w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedź i wystudź. 

2. Oddziel białka od żółtek. Żółtka zmiksuj z mlekiem i mąką, dodaj szczyptę soli, pieprzu i słodkiej papryki. Ciasto odstaw do lodówki na 1 godzinę. 

2. Po tym czasie ubij białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę połącz z ciastem, wrzuć groszek i dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i usmaż placki. Podawaj z sosem.

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy