Placuszki z kalafiora

Szybki, zdrowy obiad? Polecamy prosty przepis na kalafiorowe placuszki.

To danie przyrządzisz w niecałe pół godziny
To danie przyrządzisz w niecałe pół godziny123RF/PICSEL

Składniki

  • duży kalafior
  • 2 jajka
  • ząbek czosnku
  • pół pęczka kopru
  • 250 g tartej bułki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Kalafior myjemy i gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Po przestudzeniu rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków.

2. Do powstałej masy dodajemy jajka, sól, pieprz i 4 łyżki tartej bułki (lub mąki ziemniaczanej), posiekany koperek i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Masa powinna być dość zwarta, więc ewentualnie dodajemy więcej bułki.

3. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy porcje masy, rozpłaszczamy i smażymy z obu stron na złoty kolor. Wyjmujemy na ręczniki papierowe, by się pozbyć nadmiaru tłuszczu.

Zobacz także:

Jak przyrządzić pieczonego kalafiora?Interia Kulinaria
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas