Placuszki z kalafiora
Szybki, zdrowy obiad? Polecamy prosty przepis na kalafiorowe placuszki.
Składniki
- duży kalafior
- 2 jajka
- ząbek czosnku
- pół pęczka kopru
- 250 g tartej bułki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Kalafior myjemy i gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Po przestudzeniu rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków.
2. Do powstałej masy dodajemy jajka, sól, pieprz i 4 łyżki tartej bułki (lub mąki ziemniaczanej), posiekany koperek i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Masa powinna być dość zwarta, więc ewentualnie dodajemy więcej bułki.
3. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy porcje masy, rozpłaszczamy i smażymy z obu stron na złoty kolor. Wyjmujemy na ręczniki papierowe, by się pozbyć nadmiaru tłuszczu.
Zobacz także: