Placuszki z kawałkami owoców
Zimowe posiłki nie muszą być nudne. Owoce sprawią, że staną się kolorowe i smaczne.
Sposób przygotowania:
1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz solą. W drugiej misce połącz jajka z mlekiem i masłem. Następnie wymieszaj ze sobą mokre i suche składniki. Banany obierz i pokrój w plastry. Resztę owoców umyj i osusz.
2. Na niewielkiej patelni rozgrzej olej. Nakładaj ciasto łyżką i smaż z obu stron przez 2 minuty. Odsącz każdy placek na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Układaj je na talerzu jeden na drugim, przekładając plasterkami bananów, malin i borówek.
3. Na ostatnim placku ułóż resztę owoców. Obficie polej miodem i oprósz cukrem pudrem (puder możesz zastąpić prażonymi na suchej patelni orzechami). Podawaj na ciepło.
Zobacz także: