Płomienne wiatraczki
Przepis z programu "Gok Wan: oblicza chińskiej kuchni".
Sposób przygotowania:
Usmaż cebulę, dodaj imbir i czosnek. Smaż aż uwolni się ich aromat.
Dodaj krewetki i smaż w woku aż składniki będą częściowo ugotowane.
Dodaj seler i pieprz syczuański i smaż w woku aż uwolni się ich pełen aromat.
Dodaj kapustę choy sum - wymytą i pokrojoną na 3-centymetrowe kawałki - i dymkę. Smaż w woku przez minutę.
Dopraw jasnym sosem sojowym i białym pieprzem. Podawaj gorące.
Przepis pochodzi z programu "Gok Wan: oblicza chińskiej kuchni". Tytułowy bohater, słynny stylista i projektant mody, podróżuje w pogoni za swoją pasją w różne zakątki świata odkrywając, jak chińska kuchnia zmieniła się poza granicami kraju. Premierowe odcinki w poniedziałki o godz. 22.00 na kanale Nat Geo People