Płomienne wiatraczki

Przepis z programu "Gok Wan: oblicza chińskiej kuchni".

Płomienne wiatraczki
Płomienne wiatraczkimateriały prasowe

Składniki

  • cebula - pokrojona w plasterki
  • choy sum (kapusta chińska)
  • czosnek - posiekany
  • imbir - posiekany
  • dymka
  • krewetki - umyte, usunięte jelita
  • seler - pokrojony w plasterki
  • pieprz syczuański

Sposób przygotowania:

Usmaż cebulę, dodaj imbir i czosnek. Smaż aż uwolni się ich aromat.

Dodaj krewetki i smaż w woku aż składniki będą częściowo ugotowane.

Dodaj seler i pieprz syczuański i smaż w woku aż uwolni się ich pełen aromat.

Dodaj kapustę choy sum - wymytą i pokrojoną na 3-centymetrowe kawałki - i dymkę. Smaż w woku przez minutę.

Dopraw jasnym sosem sojowym i białym pieprzem. Podawaj gorące.

Przepis pochodzi z programu "Gok Wan: oblicza chińskiej kuchni". Tytułowy bohater, słynny stylista i projektant mody, podróżuje w pogoni za swoją pasją w różne zakątki świata odkrywając, jak chińska kuchnia zmieniła się poza granicami kraju. Premierowe odcinki w poniedziałki o godz. 22.00 na kanale Nat Geo People

"Gok Wan: oblicza chińskiej kuchni"materiały prasowe
Styl.pl/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?