Pod kołderką ziołowo-chlebową

Do masy zapiekanej na schabie można dodać posiekane pieczarki, drobno pokrojone suszone pomidory lub starty żółty ser.

Sos do schabu możesz podawać osobno
Sos do schabu możesz podawać osobno123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg schabu środkowego
  • 8 kromek chleba tostowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kukurydzianej mąki
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki śmietany 30 proc.
  • 4 łyżki oleju
  • 15 dag masła
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • po 5 gałązek tymianku i rozmarynu
  • sól,
  • pieprz
2 godz. 20 min
4

Sposób przygotowania:

1. Mięso opłukać, osuszyć, obsypać solą i pieprzem. Obsmażyć na gorącym oleju ze wszystkich stron. Przełożyć do brytfanny, zalać winem, piec dwie godziny w temp. 120°C. 

2. Natkę pietruszki, rozmaryn i tymianek opłukać, posiekać. Zblendować razem z masłem. Z chleba odciąć skórkę, miąższ rozdrobnić, włożyć do masy. Dodać musztardę, jajka, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Masa musi być gęsta.

3.Zlać wytworzony sos spod mięsa, wymieszać z mąką kukurydzianą, zagotować. Dodać śmietanę, doprawić. 

4. Mięso obłożyć z wierzchu masą ziołowo-chlebową. Zapiekać jeszcze 10 minut (włączyć grzanie od góry). Podawać z sosem.

Zobacz także:

W trosce o środowisko – z czego zrobiona jest najnowsza płyta Natalii Przybysz?Styl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?