Pod kołderką ziołowo-chlebową
Do masy zapiekanej na schabie można dodać posiekane pieczarki, drobno pokrojone suszone pomidory lub starty żółty ser.

Składniki
- 1 kg schabu środkowego
- 8 kromek chleba tostowego
- 2 jajka
- 1 łyżka kukurydzianej mąki
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki śmietany 30 proc.
- 4 łyżki oleju
- 15 dag masła
- 2 łyżki musztardy
- 2 pęczki natki pietruszki
- po 5 gałązek tymianku i rozmarynu
- sól,
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Mięso opłukać, osuszyć, obsypać solą i pieprzem. Obsmażyć na gorącym oleju ze wszystkich stron. Przełożyć do brytfanny, zalać winem, piec dwie godziny w temp. 120°C.
2. Natkę pietruszki, rozmaryn i tymianek opłukać, posiekać. Zblendować razem z masłem. Z chleba odciąć skórkę, miąższ rozdrobnić, włożyć do masy. Dodać musztardę, jajka, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Masa musi być gęsta.
3.Zlać wytworzony sos spod mięsa, wymieszać z mąką kukurydzianą, zagotować. Dodać śmietanę, doprawić.
4. Mięso obłożyć z wierzchu masą ziołowo-chlebową. Zapiekać jeszcze 10 minut (włączyć grzanie od góry). Podawać z sosem.
Zobacz także: