Podpiekane risotto
Składniki
Składniki na 4 porcje:
- papryka
- pieprz
- 1 szklanka bukion
- 1 puszka kukurydza
- 6-8 sztuk pieczarki
- 1 sztuka cebula
- pieczona lub wedzona pierś kurczaka
- 20 dag pomidorki koktajlowe
- olej
- ulubione zioła
- sól
- 2,5 szklanki ryż ugotowany na półtwardo
3-4 osób
Obierz cebulę i posiekaj, pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Na rozgrzanym oleju na dużej, głębokiej patelni zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki i przesmaż razem. Oprósz solą i pieprzem, zdejmij z ognia. Dodaj pokrojonego kurczaka, pokrojone pomidorki (kilka zostaw do dekoracji), kukurydzę, ryż i bulion. Wymieszaj, dopraw. Nałóż do żaroodpornych miseczek, zapiecz 10-15 min (w 180°C). Gotowe udekoruj i podaj.