Podróż po świecie dipów

Rozgrzewające pasty i sosy królują w naszej kuchni od lat, jednak coraz częściej sięgamy po przepisy z innych części świata.

 
 poboczem.pl
Hummus możesz jeść z chipsami i krakersami
 © Panthermedia

Dipy to gęste sosy do potraw, podkreślające ich smak. Ze składnikami możemy eksperymentować, sprawiając, że pomimo obco brzmiącej nazwy, uzyskamy swojski smak.

Smaki staropolskie

Pyszny jest dip śliwkowo-chrzanowy. Do jego przygotowania potrzebny jest: chrzan, powidła śliwkowe, twarożek lub śmietana, ocet vinegret, sól i pieprz. Jeśli chcemy, by nasza przyprawa do potraw była bardziej ostra, sięgnijmy po ser rokpol i zmiksujmy go z kwaśną śmietaną, pieprzem cayenne i solą.

Arabski hummus

Z tradycji gorącego Południa wywodzi się arabski hummus, czyli pasta z ciecierzycy. Jest bardzo zdrowa, bo warzywo to zawiera dużo białka, witamin z grupy B, żelaza, potasu i błonnika.

Ziarna ciecierzycy namocz na noc. Rano gotuj ją do miękkości, a potem zmiksuj blenderem na gładką masę. Dodaj oliwę z oliwek, sok z 2 cytryn i kilka łyżek pasty tahini (sezamowej). Wymieszaj i przypraw do smaku. Hummus podaje się na półmisku warzyw, z mięsami lub ciepłym chlebkiem pita.

Możesz też uczyć ciecierzycy z puszki- wówczas przygotowanie pasty zajmie ci zaledwie kilka minut.

Do dipów idelanie pasują krojone warzywa- seler naciowy i marchewka
 © Panthermedia

Grecki akcent

Lubisz podawać różnego rodzaju dania mięsne (lub drobiowe)? Do parującego mięsa podaj np. popularne greckie tzatziki. Podniosą nie tylko smak potrawy, ale zawarty w nich czosnek wzmocni twoją odporność.

Tzatziki to sos z jogurtu naturalnego, startego świeżego ogórka, czosnku i mięty, przyprawiony pieprzem i solą.

Orientalny smak papryki

Niezwykle rozgrzewający jest miks paprykowo-pomidorowy (papryka musi być wcześniej przypieczona). Do zmiksowanej papryki i pomidora dodaj ocet, bazylię i pieprz. Gęsta mieszanka może służyć jako dip, a jeśli konsystencja jest lżejsza, jako sos do warzyw i makaronów. By dodać potrawom koloru, użyj indyjskiej przyprawy curry.

Wypróbuj nasze przepisy na dipy:

Na żywo 44/2011

Na żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas