Reklama

Podudzia kurczaka w czerwonym winie

Ewa Wachowicz w programie "Ewa gotuje" proponuje francuski klasyk, czyli podudzia duszone w czerwonym winie.

Składniki

  • 8 podudzi z kurczaka
  • mąka do oprószenia
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 6 szalotek
  • 250 g pieczarek
  • 700 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • tymianek
  • rozmaryn

Podudzia kurczaka w czerwonym winie - przygotowanie:

Podudzia przyprawić solą i pieprzem. Oprószyć mąką i obsmażyć na klarowanym maśle - najlepiej od razu w naczyniu do zapiekania.

Gdy mięso się zezłoci z każdej strony, dorzucić szalotki. Po chwili dodać pieczarki (jeśli są nieduże, to w całości). Zalać winem. Przykryć i dusić do miękkości.

Dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać przecier pomidorowy. Przyprawić świeżym tymiankiem oraz rozmarynem i podgrzewać jeszcze przez chwilę.

Na stół podawać w naczyniu, w którym potrawa się gotowała.

Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.

Reklama

Podudzia kurczaka w czerwonym winie krok po kroku - zobacz film:

Zobacz także inne przepisy Ewy Wachowicz:

Łosoś w parze z soczewicą

Pieczeń ze schabu

Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy