Podudzia kurczaka w czerwonym winie
Ewa Wachowicz w programie "Ewa gotuje" proponuje francuski klasyk, czyli podudzia duszone w czerwonym winie.

Składniki
- 8 podudzi z kurczaka
- mąka do oprószenia
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła klarowanego
- 6 szalotek
- 250 g pieczarek
- 700 ml czerwonego wytrawnego wina
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- tymianek
- rozmaryn
Podudzia kurczaka w czerwonym winie - przygotowanie:
Podudzia przyprawić solą i pieprzem. Oprószyć mąką i obsmażyć na klarowanym maśle - najlepiej od razu w naczyniu do zapiekania.
Gdy mięso się zezłoci z każdej strony, dorzucić szalotki. Po chwili dodać pieczarki (jeśli są nieduże, to w całości). Zalać winem. Przykryć i dusić do miękkości.
Dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać przecier pomidorowy. Przyprawić świeżym tymiankiem oraz rozmarynem i podgrzewać jeszcze przez chwilę.
Na stół podawać w naczyniu, w którym potrawa się gotowała.
Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.
Podudzia kurczaka w czerwonym winie krok po kroku - zobacz film:
Zobacz także inne przepisy Ewy Wachowicz: