Podwójny makowiec

Składniki
na ciasto
- 25 dag mąki
- 12 dag masła
- 5 łyżek mleka
- 4 łyżki cukru
- 5 dag świeżych drożdży
na masę
- 20 dag maku niebieskiego
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki płynnego miodu
- po 2 łyżki bułki tartej i kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1/2 szklanki posiekanych
- bakalii
- aromat migdałowy lub pomarańczowy
Przygotowanie:
Mak zalać wrzątkiem. Gdy woda wystygnie, przecedzić, zemleć dwa razy w maszynce do mięsa, przy trzecim mieleniu dodawać na przemian mak, cukier, bułkę tartą i bakalie. Masę wymieszać z miodem, skórką pomarańczową, 2 żółtkami, paroma kroplami aromatu i pianą ubitą z białek.
Przygotować ciasto - mleko podgrzać, dodać cukier i rozkruszone drożdże, wymieszać. Masło rozpuścić w rondlu, przestudzić. Jajka rozkłócić. Wilgotne składniki przelać do miski z przesianą mąką, zagnieść ciasto, zwinąć w kulę, przełożyć do dużej miski z zimną wodą. Gdy ciasto wypłynie na powierzchnię (zajmuje to ok. 30 min), wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i ponownie zagnieść.
Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na długość blachy. Na każdym blacie rozłożyć połowę masy makowej, zwinąć jak roladę, końce skleić. Makowce ułożyć jeden na drugim w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia, docisnąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C na ok. 35-45 min.
Zobacz także: