Polędwiczki otulone boczkiem
Połączenie smakowe polędwicy i boczku zachwyci niejedno podniebienie.

Składniki
- 4 polędwiczki wieprzowe
- 16 plasterków chudego boczku
- 2 suszone pomidory z oliwy
- po 1 łyżce mąki i masła
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki keczupu
- 2 łyżki marynowanego pieprzu
- sól, ostra papryka, przyprawa do mięs
- świeży majeranek do dekoracji
Polędwiczki umyć, oczyścić, pokroić w poprzek na kawałki długości około 5 centymetrów, oprószyć solą i papryką.Plastry boczku posmarować keczupem, posypać łyżką przyprawy do mięs i marynowanym pieprzem. Owinąć nimi polędwiczki, spiąć wykałaczkami, ułożyć w naczyniu do zapiekania. Masło rozpuścić w rondlu, zasmażyć w nim mąkę. Rozprowadzić mlekiem, zagotować, dodać drobno pokrojone pomidory, doprawić do smaku. Sosem zalać mięso w naczyniu żaroodpornym. Piec w temp. 200°C przez 30 min. Dekorować majerankiem. Zobacz także: