Polędwiczki w sosie z powideł śliwkowych z pieczonymi burakami
Przygotuj pyszny obiad!
Składniki
- garść rukoli
- 400 g polędwiczek wieprzowych pokrojonych w cienkie plastry
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 buraki
- 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
- 1 kulka mozzarelli
- 2 ząbki czosnku drobno posiekanego
- sól
- pieprz
- 1 pokrojona papryczka chilli
- 2 łyżki płatków migdałowych uprażonych
- 3 łyżki oleju
- sok z 1 cytryny
na sos
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka oleju
- 1 papryczka chilli drobno posiekana
- 1 łyżka żurawiny namoczonej w ciepłej wodzie
Piekarnik nagrzej do 200°C. Wyszoruj buraki i nakłuj widelcem. Posyp solą i pieprzem, skrop sokiem z limonki i olejem, zawiń w folię i upiecz, by były al dente.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę z chilli i czosnkiem, a następnie dodaj plasterki polędwiczki, sos sojowy i smaż, aż mięso będzie miękkie.
Podgrzej wszystkie składniki sosu w rondelku i dokładnie wymieszaj.
Na półmisku ułóż rukolę. Wystudzone buraki pokrój w plastry i dodaj do rukoli. Dołóż pokrojoną mozzarellę, polej przygotowanym sosem i posyp płatkami migdałowymi.