Czas przygotowania: powyżej 30 minut
Dla 4 osób
Marynata:
- 50 g rozpuszczonego masła
- 50 g brązowego cukru
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1 łyżka kolorowego pieprzu
- 5 łyżek ostrej musztardy Dijon
- 2 polędwiczki wieprzowe oczyszczone
Sos:
- 100 ml śmietany
- Sól i pieprz
- Pół pęczka posiekanego szczypiorku
- Pół pęczka posiekanej kolendry
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 bakłażan pokrojony wzdłuż na ćwiartki, pozbawiony pestek
- 2 łyżki oliwy do grillowania warzyw
- 6 łyżek kakao do obtoczenia mięsa
Przygotuj marynatę. Wymieszaj masło z cukrem, ząbkiem czosnku, pieprzem kolorowym i musztardą. Dodaj do marynaty mięso, dokładnie je obtocz i przykryj folią. Pozostaw do zamarynowania, na co najmniej godzinę.
Przygotuj sos. Do śmietany dodaj pół pęczka posiekanego szczypiorku oraz kolendry.
Zamarynowane mięso ułóż na rozgrzanym grillu i metodą bezpośrednią grilluj do momentu aż będzie rumiane z zewnątrz, ale w środku nadal soczyste. Grilluj również warzywa.
Kiedy polędwiczki będą gotowe, zdejmij je z grilla, obtocz w kakao i pokrój w plastry. Podawaj z pokrojonymi warzywami i sosem.