Reklama

Polędwiczki z tagliatelle

Pomysł na dobry obiad.

Składniki

  • 800 g polędwiczek wieprzowych
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 400 g bitej śmietany
  • 500 g brokułów
  • 250 g pomidorków cherry
  • 200 g makaronu tagliatelle
  • 1/2 pęczka pietruszki

1. Umyj i osusz polędwiczki. Posól je i popieprz. Rozgrzej olej w brytfance i podsmaż krótko mięso, aż się zarumieni.

2. Zawiń je w folię aluminiową lub przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz w temp. 160 stopni C ok. 30 minut.

3. W tym czasie umyj brokuły i podziel je na nieduże różyczki.

4. Zagotuj osoloną wodę i wrzuć do niej brokuły. Gotuj je na pół twardo, ok. 5 minut. Wyłóż je na durszlak i przelej zimną wodą.

5. Wrzuć makaron do wrzątku, posól i gotuj wg instrukcji na opakowaniu. Uważaj, żeby nie rozgotować. Odcedź go i przelej zimną wodą.

Reklama

6. Umyj i przekrój pomidorki na połówki.

7. Umyj, osusz i drobno posiekaj natkę pietruszki.

8. Rozgrzej olej na patelni i wrzuć na nią pomidorki i brokuły.

9. Wyjmij z piekarnika mięso. Pokrój je w szerokie plastry.

10. Na patelnię, do pomidorków i brokułów dodaj bitą śmietanę, wymieszaj. Duś wszystko razem ok. 2 minuty.

11. Ułóż na talerzu mięso, porcję tagliatelle i warzywa. Polej je sosem z patelni i posyp natką.

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy