Polenta na słodko z mlekiem kokosowym, truskawkami, malinami i miodem rozmarynowym
Zdrowe śniadanie.
1. Na suchej patelni upraż migdały. Gdy zaczną się rumienić, zdejmij je z ognia i od razu drobno posiekaj.
2. Z truskawek usuń szypułki, a następnie przekrój owoce wzdłuż na pół.
3. W czystym rondelku podgrzej miód, dodaj rozmaryn i gotuj chwilę razem na wolnym ogniu - miód nabierze smaku rozmarynu. Wyciągnij rozmaryn.
4. W osobnym rondelku podgrzej mleko kokosowe, wsyp kaszę i gotuj ok. 3-5 minut, cały czas mieszając, aż polenta nabierze kremowej konsystencji. Gotową przełóż do miski. Dodaj truskawki, maliny i czerwone porzeczki. Posyp migdałami i polej miodem. Na koniec ozdób listkami tajskiej bazylii.
Przepis pochodzi z książki Davida Gaboriauda „Coś francuskiego”
Zobacz także inne propozycje śniadaniowe:
Omlet z truskawkami. Królewskie śniadanie