Polenta na słodko z mlekiem kokosowym, truskawkami, malinami i miodem rozmarynowym
Aktualizacja
Zdrowe śniadanie.

Składniki
- 1 puszka mleka kokosowego (pustej puszki użyj jako miarki)
- ¼ puszki kaszy kukurydzianej (kup kaszę, która się krótko gotuje)
na dekorację
- garść świeżych truskawek
- garść świeżych malin
- garść świeżych czerwonych porzeczek
- kilka łuskanych migdałów
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego
- gałązka rozmarynu
- kilka listków tajskiej bazylii
Polenta na słodko z mlekiem kokosowym, truskawkami, malinami i miodem rozmarynowym - wykonanie:
1. Na suchej patelni upraż migdały. Gdy zaczną się rumienić, zdejmij je z ognia i od razu drobno posiekaj.
2. Z truskawek usuń szypułki, a następnie przekrój owoce wzdłuż na pół.
3. W czystym rondelku podgrzej miód, dodaj rozmaryn i gotuj chwilę razem na wolnym ogniu - miód nabierze smaku rozmarynu. Wyciągnij rozmaryn.
4. W osobnym rondelku podgrzej mleko kokosowe, wsyp kaszę i gotuj ok. 3-5 minut, cały czas mieszając, aż polenta nabierze kremowej konsystencji. Gotową przełóż do miski. Dodaj truskawki, maliny i czerwone porzeczki. Posyp migdałami i polej miodem. Na koniec ozdób listkami tajskiej bazylii.

Zobacz także inne propozycje śniadaniowe: