Reklama

"Polska cytryna" - pyszny i zdrowy dodatek

Nazywany jest "polską cytryną", ale w kuchni polskiej trudno go uświadczyć. Co innego w irańskiej - tam suszone owoce berberysu często dodaje się do dań z ryżu, co nadaje im oryginalnego smaku i wyglądu niemal "biżuteryjnego". Bo lekko podsmażone owoce berberysu wyglądają jak małe klejnociki.

Egzotyczny czy rodzimy?

Czy berberys jest kolejnym egzotycznym składnikiem, który dotarł do nas wraz z fascynacją kuchniami świata? I tak i nie. To roślina popularna w Polsce i można ją spotkać niemal wszędzie: w parkach, ogrodach, a także pośród pól. Czerwone podłużne owoce nie budzą jednak zainteresowania i jesienią zajadają się nimi ptaki. Egzotyczne przepisy podpowiadają, jak wykorzystać ten rodzimy składnik np. w potrawach takich jak np. irański zereshk. Owoce można dodawać również do kompozycji herbat owocowych.

Dlaczego warto?

Owoce berberysu może nie były wykorzystywane w kuchni polskiej, ale dobrze je zna medycyna ludowa, mają bowiem wiele leczniczych właściwości. Wykorzystuje się je w naturalnym leczeniu przeziębienia i dolegliwości układu pokarmowego - niestrawności,  zapalenia przewodów żółciowych i kamicy żółciowej. Owoce berberysu wzmacniają wątrobę i naczynia krwionośne.

Reklama

Owoce berberysu zawierają alkaloidy, kwasy organiczne, pektyny, cukry, sole mineralne, beta-karoten i witaminy (najwięcej C). Ze względu na zawartość berberyny nie powinny być stosowane w dużych ilościach przez dłuższy czas. Nie powinny ich jeść kobiety w ciąży i małe dzieci.

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama