Pomarańczowa rozkosz
Efektowne i smaczne ciasto z pomarańczami.
Składniki: 3 jajka, 80 g cukru kryształu, 100 g mąki krupczatki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki oleju, tłuszcz i mąka do formy. Krem: 200 g masła, 150 g cukru pudru, 2 opakowania cukru wanilinowego, 250 g tłustego twarogu, 30 g mączki kokosowej + 3 łyżki wiórków kokosu do posypania, 3 pomarańcze.
Jajka ubić z 3 łyżkami gorącej wody i cukrem na pianę. Następnie wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać 4 łyżki oleju. Zamieszać.
Blachę z wyższą krawędzią lub brytfannę 20x30 cm wysmarować tłuszczem, wysypać mąką. Przelać ciasto, wygładzić powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec ok. 30 minut. Ciasto schłodzić w formie.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudem i cukrem wanilinowym na pianę. Ucierając, stopniowo dokładać twaróg i mączkę kokosową. Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki, ostrym nożem wykroić miąższ z błonek.
Na schłodzonym korpusie rozsmarować 1/3 kremu twarogowego. Poukładać na nim około 2/3 kawałków pomarańczy, leciutko je w krem wciskając. Posmarować pozostałym kremem. Posypać wiórkami kokosowymi.
Ciasto wstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem ciasto pokroić w większe kawałki i udekorować odłożonymi cząstkami pomarańczy.