Reklama

Reklama

Por(a) na kartoflankę z kminkiem

Ta zupa to źródło magnezu. Będzie bardziej treściwa, jeśli dodasz do niej pokrojony w kostkę i zrumieniony na patelni wędzony boczek.

Czas przyrządzenia: 35
Składniki dla: 4

Składniki

  • 60 dag ziemniaków (najlepiej odmiany irga lub irys)
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 por
  • 10 dag sera żółtego (np. ementalera)
  • 150 ml śmietany
  • 30-36 proc.
  • 2 łyżki masła
  • sól,
  • pieprz
  • kminek

Przygotowanie

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę.  

Bulion wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia, wsypać do niego pokrojone ziemniaki, gotować do miękkości (około 20 minut).

Por oczyścić i dokładnie umyć, pokroić w cienkie pierścienie. Masło rozpuścić na patelni, włożyć por, zeszklić, nie rumieniąc.

Połowę pora dodać do zupy. Zmiksować ze śmietaną i startym serem (zostawić 1 łyżkę do dekoracji), doprawić solą, pieprzem i kminkiem. Zagotować, udekorować serem i porami.

Zobacz także:

Reklama

Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: zupa | kartofle | kminek | Styl.pl

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL