Por(a) na kartoflankę z kminkiem
Ta zupa to źródło magnezu. Będzie bardziej treściwa, jeśli dodasz do niej pokrojony w kostkę i zrumieniony na patelni wędzony boczek.

Składniki
- 60 dag ziemniaków (najlepiej odmiany irga lub irys)
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 por
- 10 dag sera żółtego (np. ementalera)
- 150 ml śmietany
- 30-36 proc.
- 2 łyżki masła
- sól,
- pieprz
- kminek
35 min
4
Przygotowanie
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę.
Bulion wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia, wsypać do niego pokrojone ziemniaki, gotować do miękkości (około 20 minut).
Por oczyścić i dokładnie umyć, pokroić w cienkie pierścienie. Masło rozpuścić na patelni, włożyć por, zeszklić, nie rumieniąc.
Połowę pora dodać do zupy. Zmiksować ze śmietaną i startym serem (zostawić 1 łyżkę do dekoracji), doprawić solą, pieprzem i kminkiem. Zagotować, udekorować serem i porami.
Zobacz także: