Pora na dania z pora

Łagodniejsze niż cebula są pory najczęściej duszone. Bywają też składnikiem zapiekanek mięsnych (z mięsa mielonego lub siekanego). Surowe, młode pory ożywią smak surówek.

 
 Getty Images/Flash Press Media
Liście pora powinny być zielone, absolutnie nie przywiędnięte
 Getty Images/Flash Press Media

Cebula pora nie może mieć zgrubień u podstawy ani żadnych żółtych lub czarnych plam. Jego liście powinny być zielone (odcień zieleni nie ma znaczenia), absolutnie nie przywiędnięte.

Jak przechowywać

Świeże pory najlepiej w lodówce, z dala od produktów, które mogą przejść ich zapachem, np. masła. Cebulę pora dobrze owinąć w wilgotną ściereczkę albo ligninę. Pory uduszone lub ugotowane trzymamy w lodówce maksymalnie dwa dni.

Zapiekanka z pora

Młode pory myjemy starannie pod bieżącą wodą. Przycinamy i układamy w nasmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu. Posypujemy startym na tarce cheddarem (możemy go zastąpić serem tylżyckim) - nie przesadzamy z jego ilością, by nie zagłuszył smaku porów. Zapiekamy do czasu, aż ser lekko zacznie się rozpuszczać.

Tarta porowa

Jasnozielone i białe części 3 - 4 porów kroimy w talarki. Podsmażamy (do miękkości) na maśle - na małym ogniu, od czasu do czasu należy je zamieszać. Przyprawiamy solą i pieprzem i na chwilę odstawiamy. Podgrzewamy 250 ml śmietany do sosów (typu cremfine), dodajemy pokrojony w kostkę ser camembert, mieszamy, podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania sosu. Doprawiamy gałką muszkatołową. Foremkę na tartę wylepiamy kruchym (słonym!) ciastem. Podpiekamy w piekarniku. Wyjmujemy, na cieście rozkładamy pory, zalewamy sosem, posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy.

Knedle w sosie serowo-porowym

Składniki na 4 porcje: 6 bułeczek, 375 ml mleka, 40 dag porów, 5 dag żółtego sera, 2 cebule, 1 pęczek natki pietruszki, 1,5 dag masła, 3 jajka, sól, pieprz, 2 łyżki oleju, 400 ml bulionu warzywnego, 10 dag śmietany 30 proc., 1 łyżka jasnego sosu pieczeniowego\

1. Bułki pokroić w kostkę, zalać ciepłym mlekiem, odstawić na godzinę. Pory oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki. Pieczarki oczyścić, pokroić na połówki. Ser żółty zetrzeć na tarce. Cebule obrać i pokroić w kostkę.

2. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę. Dołożyć grubo posiekaną natkę (część odłożyć), krótko razem poddusić. Podsmażoną cebulę dodać do namoczonych bułek. Wbić jajka. Przyprawić pieprzem i solą. Dobrze wyrobić. Z masy uformować 16 knedli. Gotować około 20 minut w osolonym wrzątku.

3. Na patelni rozgrzać olej, zrumienić pieczarki. Dodać pory, podsmażyć. Wlać bulion i śmietanę. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, gotować 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać ser. Gdy się rozpuści, dodać sos pieczeniowy, podgrzać.

4. Ugotowane knedle wyjąć łyżką cedzakową. Przełożyć na półmisek. Polać sosem serowo-porowym. Posypać natką pietruszki.

Zupa porowa z mięsną wkładką

Składniki na 4 porcje: 50 dag porów, 1 cebula, 2 łyżki oleju, 20 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego, sól, pieprz, 2 łyżki mąki, 1 l bulionu warzywnego (może być z kostki), 20 dag serka topionego, 7,5 dag śmietany 30 proc.

1. Pory oczyścić, opłukać, pokroić na dość cienkie plasterki. Cebulę obrać, posiekać. W garnku rozgrzać olej. Dołożyć mielone mięso. Podsmażyć przez 5 minut, często mieszając. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

2. Mięso przełożyć na półmisek, a do garnka wrzucić posiekaną cebulę i pory. Smażyć przez 2 minuty na tym samym tłuszczu. Następnie oprószyć mąką i zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 5 minut. Dołożyć serek topiony, podgrzewać, mieszając, aż całkowicie się rozpuści. Zabielić śmietaną. Dołożyć podsmażone mięso. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem. Zupę rozlać do miseczek. Osobno można podać - dla chętnych - groszek ptysiowy.

Serek topiony do zagęszczania

Serek topiony idealnie nadaje się do zagęszczania zup, np. pomidorowej, szczawiowej, porowej. Czyni je nieco gęstszymi (kremowymi), zarazem nadając im serową nutę smakową.

Pory w papilotach z szynki

Składniki na 2 porcje: 4 małe pory (najlepiej młode), 2 łyżki oleju, 2 średnie pomidory, 4 plasterki gotowanej szynki, 10 dag żółtego sera, np. goudy, sól, grubo mielony czarny pieprz.

1. Pory oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą, wytrzeć do sucha. Pokroić na 20-centymetrowe kawałki. Odcięte zielone części odłożyć.

2. Żaroodporne naczynie posmarować olejem. Ułożyć w nim pory. Naczynie przykryć, wstawić na 3 minuty do kuchenki mikrofalowej.

3. Pomidory umyć, wytrzeć do sucha, pokroić w grubsze plasterki. Zielone części porów drobno posiekać. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

4. Pory wyjąć z kuchenki mikrofalowej. Każdy owinąć plasterkiem szynki. Na spodzie żaroodpornej formy ułożyć plasterki pomidorów, a na nich pory owinięte w szynkę. Posypać tartym serem i pokrojonymi zielonymi częściami porów. Lekko oprószyć solą i pieprzem. Naczynie przykryć. Zapiekać w kuchence mikrofalowej przez 5 minut. Uwaga! Potrawę można również przygotować w piekarniku.

Życie na gorąco 43/2010

Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas