Reklama

Pora na gruszki

Gruszki warto jeść w każdej postaci - na surowo, w kompotach, dżemach. Aromatyczne wypieki z ich dodatkiem wprost rozpływają się w ustach.

Tarta serowa z gruszkami

Składniki na 6-8 sztuk: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 jajko l25 dag serka mascarpone, 10 dag czekolady (gorzka lub mleczna), 3-4 gruszki, 5 dag + 2-3 łyżki cukru pudru, sok z 1/2 cytryny, 2 goździki, szczypta cynamonu, 3 łyżki kakao, 1 łyżka cukru wanilinowego, 250 ml wody.

Gruszki umyj, obierz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Do garnka wlej wodę, dodaj 5 dag cukru, cukier wanilinowy, goździki, cynamon oraz sok z cytryny. Zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, włóż gruszki, gotuj na małym ogniu ok. 5 min. Wyjmij z syropu, wystudź. Każdą lekko natnij z wierzchu ostrym nożem.

Reklama

Ciasto francuskie podziel na 6-8 części. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzchy posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 15-20 minut w temperaturze 180°C.3. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, wystudź. Do miski włóż mascarpone, dodaj pozostały cukier, zmiksuj. Następnie dodaj przestudzoną czekoladę, zmiksuj. Poduszeczki z ciasta posmaruj kremem czekoladowym. Na wierzchu połóż połówki gruszek, oprósz kakao.

Czekoladowe babeczki

Składniki na 6 sztuk: 6 małych gruszek, 2 i 1/4 szklanki wody, 25 dag cukru, 1 łyżka cukru wanilinowego, 3 jajka, 15 dag gorzkiej czekolady, 13 i 1/2 dag + 2 łyżki masła lub margaryny, 4 i 1/2 łyżki kakao, 17 dag mąki pszennej, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Gruszki umyj i obierz, zostawiając ogonki. Owoce delikatnie natnij od spodu ostrym nożem i wydrąż gniazda nasienne.

Do rondla wlej wodę, dodaj cukier wanilinowy oraz 13 dag cukru. Zagotuj a gdy cukier się rozpuści i syrop zacznie wrzeć, włóż gruszki. Gotuj na małym ogniu 7-10 min, od czasu do czasu obracając gruszki, by równo-miernie zmiękły. Owoce wyjmij z syropu i przełóż na talerz, by obeschły.

Do szklanej lub metalowej miski włóż połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, dodaj 13 i 1/2 dag tłuszczu i rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie do płynnej masy dodaj rozmącone jaj-ka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz pozostały cukier. Dokładnie wymieszaj, by powstało jednolite ciasto (będzie dosyć gęste).

Foremki posmaruj pozostałym masłem lub margaryną. Łyżką nałóż ciasto, w środek włóż gruszkę, lekko ją wciskając. Piecz ok. 20 min do tzw. suchego patyczka w temp. 180°C.

Rada:Do syropu, w którym gotowały się gruszki, dodaj 4 i 1/2 łyżeczki kakao i gotuj na małym ogniu 10-15 min, aż zgęstnieje. Sosem polej wystudzone babeczki.

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy