Pora na rozgrzewkę
Co robić, gdy na dworze zimno i ponuro? Zjeść energetyczną gorącą zupę, która będzie rozkoszą dla podniebienia.
Koszt porcji: nie więcej niż 4, 50 zł
Składniki: 0,5 kg ogórków, 1 litr wywaru drobiowego, pęczek koperku, 4 duże ziemniaki, cebula, 1/2 szklanki śmietany 30%, 2 łyżki masła, sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz, ugotuj i przeciśnij przez praskę lub przetrzyj przez sitko. Cebulę drobno posiekaj, ogórki obierz i pokrój w kostkę.
2. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę, dodaj ogórki i podduś około 20 minut. Następnie wszystko zalej wywarem i gotuj około 10 minut. Część ogórków odłóż na koniec, a resztę dokładnie zmiksuj.
3. Gdy uzyskasz jednolitą konsystencję, dodaj przetarte ziemniaki, zagotuj, zapraw śmietaną i przypraw solą i pieprzem.
4. Zupę podawaj z pozostawionymi ogórkami i posypaną siekanym koprem.
Składniki: 0,5 kg grzybów (do wyboru pieczarki, boczniaki, leśne), marchewka, 1/4 selera, cebula, listek laurowy, sól, pieprz, łyżka majeranku, 0,5 kostki masła, 0,5 szklanki śmietany 30%, 0,5 szklanki kaszy perłowej, łyżka mąki pszennej
Przygotowanie:
1. Grzyby oczyść, umyj i pokrój. Marchewkę i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno pokrój i podsmaż na maśle, dodaj warzywa, a następnie grzyby. Wszystko razem smaż przez dłuższą chwilę, aż uzyskasz złoty kolor.
2. Zalej wszystko wodą i dodaj przyprawy. Gotuj około godziny, po tym czasie dodaj opłukaną kaszę.
3. Całość gotuj jeszcze przez pół godziny. Na koniec zapraw zupę śmietaną wymieszaną z jedną łyżką mąki.
Składniki: duża cebula, 2 łyżki oliwy z oliwek, duża czerwona papryka, 500 ml wywaru warzywnego, 40 dag ziemniaków, listek laurowy, szczypta oregano, szczypta gałki muszkatołowej, 40 dag mrożonych krewetek, 500 ml mleka, 20 dag kukurydzy, łyżka imbiru
Przygotowanie:
1. Obierz i drobno pokrój cebulę, podsmaż na oleju, w garnku na wolnym ogniu. Dorzuć oczyszczoną i pokrojoną w paski paprykę, podsmaż.
2. Do garnka wlej wywar i wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i przyprawy. Zupę gotuj, aż zmiękną ziemniaki.
3. Opłucz krewetki i dodaj do zupy razem z mlekiem i kukurydzą. Jeszcze chwilę gotuj, po czym zdejmij z ognia. Podawaj z białym pieczywem.
Czas przygotowania ok. 20 minut
Składniki: 1,5 l wywaru drobiowego, cebula, 1/2 opakowania kołdunów z mięsem, 3 ząbki czosnku, łyżka masła, 2 marchewki, 2 pomidory, kilka listków bazylii, 2 łyżki tartego parmezanu, sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na maśle, zalej wywarem i doprowadź do wrzenia. Marchewki pokrój w plasterki, włóż do zupy i gotuj przez 5 min. Dodaj kołduny. Gdy pierożki będą miękkie, wrzuć pokrojone w kosteczkę pomidory i bazylię. Zupę podawaj posypaną parmezanem.
Składniki: 0,75 dag czerwonej papryki, 0,5 l przecieru pomidorowego, 1,5 l wywaru mięsnego, cebula, 1/2 szklanki śmietany, łyżka mąki, sól, pieprz, 4 łyżki masła, szklanka grzanek, kilka gałązek mieszanych ziół
Przygotowanie:
1. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle, dodaj obraną paprykę. Całość podsmaż. Następnie przełóż do wywaru i zagotuj. Gdy składniki będą miękkie, zmiksuj je, dodaj przecier i śmietanę. Zupę podawaj z grzankami i ziołami.
Składniki: 2 ząbki czosnku, 15 dag fasolki szparagowej, cebula, 2 marchewki, sól, 40 dag ciecierzycy, 2 łyżki oleju słonecznikowego, łyżeczka imbiru, łyżka curry, 850 ml wywaru
Przygotowanie:
1. W garnku podgrzej olej, podsmaż na nim cebulę, czosnek i imbir. Wsyp i spień curry. Całość zalej wywarem i doprowadź do wrzenia. Dorzuć pokrojoną marchewkę i ciecierzycę. Gotuj przez krótką chwilę i dodaj fasolkę.
Na żywo 4/2011